ароматерапията срещу псориазиса

Псориазисът не се лекува според конвенционалната медицина и това е така, защото тя не подхожда холистично, а лекува симтома. Д-р Пагано открива причината в зашлаковането на червата. Това е така наречения „синдром на нехерметичните черва“. Междуклетъчното разстояние при болните от псориазис е 1,5-2 пъти по-голямо от нормалното. По този начин непреработени вещества, които би трябвало да се изхвърлят през червата по естествен път, преминават в кръвоносната и лимфната система, пренатоварват се черния дроб и бъбреците, и в крайна сметка кожата е принудена да поеме част от тяхната функция. Причините за това могат да бъдат много различни – не добро изпразване на червата, неправилно хранене, лекарсва, дистрес, отрицателни емоции и в повечето случаи са комплексни. Затова първото и най-важното в борбата с псориазиса е промяна в начина на хранене и промяна на психоемоционалната нагласа.

Борбата е дълга, изисква много воля, но упоритостта води до пълно излекуване.

Първото, което трябва да се направи е да се пречистят червата – в продължение на 7 дни след изпразване на червата се правят клизми с отвара от 1 с.л. пелин в 1.5 л. вряща вода. Същевременно се пие пелин и карамфил по схемата на д-р Хулда Кларк – 7 дни по 1 щипка смлян и пресят пелин през 2 часа и 3 пъти по 1 щ.смлян карамфил първия ден, 3 пъти по 2 щ.карамфил втория ден, 3 пъти по 3 щ. карамфил от третия до седмия ден. Паралелно с това сутрин пийте на гладно по 50 мл.алое (пие се 2 мeсеца).

Диетата е вегетарианска и тъй като трябва да се алкализира организма (при болните от псориазис киселинно-алкалния баланс е нарушен и те имат повишена киселинност) трябва да се ядат повече храни с алкална реакция – това са повечето плодове и зеленчуци. Като цяло се препоръчва растителна храна, изключване на храни с консерванти, оцветители и овкусители, изключване на кафе, алкохол и цигари, използване само на студено пресовани растителни мазнини.

Сутрин плаките се мажат с лосион, приготвен от 100 мл.дестилирана вода и 45 капки етерично масло от индрише и 45 к.етерично масло от чаено дърво (преди употреба добре се разклаща), а вечер с маслен разтвор – в 20 мл студенопресовано сусамово олио се добавят 9 к. масло от индрише и 9 к. масло от чаено дърво (ако има плаки и по скалпа може пак да се ползва лосиона за да не се омазнява косата). Добре е косата и тялото да се мият с хума или сапун, направен на базата на натурални масла. След 15 дни се правят нови разтвори (маслен и воден) със същите съотношения, но с други етерични масла – лавандула и салвия. Ако още има незаздравели плаки след още 15 дни, маслата се сменят с кедър и бор. Ако има нужда след това се повтарят първите масла, после се редуват вторите, третите и т.н., през 15 дни – понякога заболяването е много упорито.

Вечер е добре да капвате 3-4  к. лавандула, ветивер, майорана или мащерка в арома лампа, може да ги редувате, може да ги комбинирате, така ще откриете кое масло или комбинация ви действа най-добре. Вдишването им успокоява и стабилизира нервната система, намалява стреса, прояснява съзнанието, уравновесява емоциите.

От огромно значение е качеството на етеричните масла, синтетичните не само няма да помогнат, но и може да навредят. А у нас се предлагат много синтетични , на етикетите, на които пише „100% натурални“. Затова не се подлъгвайте по ниската цена, търсете утвърдени марки, изисквайте сертификати.

This entry was posted in Aроматерапия, Начало. Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *