чигун за гръбнака

От дете имах кифоза (гръбначно изкривяване, при което човек ходи малко или много изгърбен).  Аз ходех много изгърбена, което освен, че не беше естетично, водеше и до постоянни болки в гърба. Преди две години случайно попаднах при един лечител, който временно ми помогна, но по-важното е, че ми показа пътя, по който аз сама да си помагам.

По време на петнайсетте процедури, които представляваха акупунктура и мануална терапия, ние много разговаряхме. Научих какви са принципите на китайската медицина, научих за петте елемента, научих какво е ин и ян и най-важното – научих за Чи и за Чигун. Разбрах, че лечителя с иглите кара нашата биоенергия – Чи – да започне по-интензивно да се движи по енергийните ни канали и така да ги отпуши и прочисти (именно застоя или недостига на енергия по каналите води до различни патологични състояния) – нещо като затлачени тръби – преди затлачването има застой на вода, а след него има недостиг, и когато се пусне силна струя, тя отмива боклуците и водата потича равномерно и леко, но… ако не пускаме силната струя отвреме на време, тръбите пак ще се запушат. Е добре – това ли е решението – постоянно да ходим на акупунктура! Не, разбира се!

След като минаха три месеца от процедурите и усетих как запчва да се връща старото ми състояние, се сетих за препоръките на лечителя. Не може нищо да не правиш и енергийните ти канали да останат чисти. От него знаех, че трябва да избера някаква източна практика – йога, чигун или някаква друга практика, която работи с енергията, която да поддържа постоянно чисти каналите ни и така да поддържаме постоянно здраве. Знаех също от него за  д-р Ван Циенцюн и Академия Ханлин. Купих си книгата на д-р Ван – Естествен чигун, прочетох я на един дъх с идеята, че веднага започвам да практикувам, но изникнаха толкова много въпроси…, а за обичам като правя нещо да го правя както трябва, затова се записах на курс по Чигун – първо ниво към академията, нещата ми се поизясниха и започнах с практическите занимания.

Всеки ден правех 16-те двигателни упражнения и медитирах (е, поне се опитвах) поне по 2-3 пъти на ден по 20 минути. В началото нищо не се случваше, но аз упорито продължавах да опитвам. След няколко дни опити, най-после усетих как енргията се движи по гръбначния ми стълб, след това спрях да я усещам как се движи, но започнах да се клатя, да си въртя главата несъзнателно и да извършвам всякакви странни движения. Това означаваше, че енергийните канали се отпушват. Ето какво се случваше при медитация – част от резервната ми енергия излизаше от долния Дантиен (мястото където се съхранява) минаваше като порой през каналите, отнасяше всичко ненужно и пак се прибираше. Това продължи около месец.  Следващият етап беше Чи да ми стегне някои атрофирали мускули – започнаха несъзнателно да се съкращават, ту коремни, ту гръбни мускули (учила съм анатомия и физиология и знаех, че за хубава и изправена стойка трябва да имаме развита коремна и гръбна мускулатура). Това също продължи около месец. След това медитацията стана по-спокойна, но и по-дълбока. Започнах да медитирам три пъти по 30 минути, като тенденцията е да я увелича до около 2 часа на ден, но всичко с времето си.

Сега съм доволна, че имам прекрасна стойка, болките в гърба изчезнаха и като цяло съм здрава, оптимистично насроена и живота ми постепенно започна да се подрежда, но това е тема за друга статия.

This entry was posted in Начало, Чигун и медитация. Bookmark the permalink.

10 Responses to чигун за гръбнака

 1. Много хубава статия!
  Чигун медитацията наистина променя съдбата в положителна насока. Забелязала съм k това и при мен. 🙂

 2. Viviana says:

  Би ли споделила името на този лечител и къде се намира?

  • julia says:

   Даниел Иванов – в София, кв. Хаджи Димитър, до бензиностанция Шел, не помня номера на блока, тел. 02 947 90 29

 3. Стела says:

  Здравейте,

  Дали случайно знаете къде би могло да се практикува Чигун в центъра на София? 🙂

  • julia says:

   Точно в центъра не знам, но има на Плиска, което е доста удобно. Чигун не е толкова разпространен като йога и са много малко истинските учители (момиче от нашата група преди да дойде при нас беше попаднало на „чигун“, където заниманията за напреднали били превърнати в оргия), така че има всякакви, аз мога да кажа само за моя учител, че е истински, ученик е на д-р Ван Циенцюн – Президент на Европейската асоциация по чигун

 4. Стела says:

  Благодаря за бързия отговор 🙂

  Може ли човек да започне да практикува в произволен момент, въпреки че вероятно групи се сформират през септември?

  Бихте ли ми оставили някакви координати на клуба, в който практикувате? 🙂

 5. Стела says:

  Мисля, че го намерих – http://emochigun.blogspot.com/
  Това трябва да е? 🙂

  Малко е странно, че съм си задала въпроса точно в деня, в който е започнал курса за 1 ниво 🙂 Но пък така съм изпуснала една от общо 4те срещи и може би трябва да изчакам следващ курс?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *