вместо дезодорант

Как да се справим с изпотяването  без да използваме дезодорант? Всъщност не трябва да се борим с изпотяването, напротив, не трябва да го потискаме, защото така пречим на тялото да се охлажда. Единственото, с което трябва да се борим е неприятната миризма. В  конвенционалната козметика най-често за целта се изполват алуминиевите соли (алуминиев хлорид и алуминиев хлорхидрат), които обаче са антиперспиранти – т.е. средства за потискане на потенето, те запушват порите и по този начин човек не се поти (или поне не много) и така не се създава благоприятна среда за развитие на бактерии, но това, както се сещате и сами, е вредно. Освен това алуминият е токсичен метал и се смята се, че натрупването му в организма уврежда нервната система, дори го свързват с Болестта на Алцхаймер. Алуминият може също да наруши дейността на паращитовидната жлеза, а голямото количество паращитовиден хормон води до високо ниво на калция в кръвта, което се свърза с болки в костите, психиатрични симптоми и запек.

Потта съдържа вода, разтворени в нея соли и крайни продукти от обмяната на веществата – урея и др. Тя не мирише, но има кисела реакция, идеална среда за размножаването на бактериите, живеещи върху кожата, а тяхното бързо взаимодействие с потта е причина за неприятната миризма.

Има два много прости и достъпни метода за премахване на миризмата. И двата са на принципа на неутрализирането на киселата реакция с алкален препарат. А какво по-алкално от содата за хляб. Тя неутрализира киселата среда, необходима за размножаването на бактериите и по този начин предотвратява неприятния  мирис. Достатъчно е да нанесете малко количество сода върху чиста и влажна кожа под мишниците.  Действието й е около 8 – 12 часа. Другият вариант е да се използва магнезиево олио (има го в магазините за здравословни продукти или се поръчва чрез интернет). То има две предимства – по-удобно е за използване (може да се сипе в шишенце с пулверизатор и да се впръсква под мишниците като дезодорант) и по-важното – това е най-добрият начин да си доставяме ценния за организма ни магнезий – трансдермално магнезият се усвоява в най-голяма степен. Недостатъците са, че действието е малко по-кратко (5 – 8 часа) и цената е малко по-висока, но е напълно приемлива, тъй като е много икономично, когато се използва пулверизатор.

This entry was posted in Козметика от природата. Bookmark the permalink.

One Response to вместо дезодорант

  1. julia says:

    пишете на мейла – julia_jp@abv.bg – за какво става въпрос и какво очаквате от нас:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *