последователност на пречистванията на системите в организма

Много често ме питат за пречистването на тялото, кога е добре да се започне, от коя система, имат ли значение лунните цикли, сезоните и т.н. Пиша за това сега, защото есента е най-подходящото време за начало, не само от физиологична, но и от психологична гледна точка. Освен, че след лятното прелюбодейство с вредни храни, всеки иска да направи нещо хубаво за тялото си, тогава според Традиционната китайска медицина са активни меридианите на дебелото черво и белите дробове и това е времето за пречистването им.

есен

                                                                                                                                                              

Поредицата от пречиствания трябва да започне от дебелото черво, защото то е основният замърсител на организма. Това пречистване се прави едновременно с изчистване от паразити. Продължителността е 10 дни. Дори и да не се започва през есента, винаги това е първото пречистване, защото ако през задръстените стени на дебелото черво продължава да се замърсява кръвта и оттам всички органи, то какъв е смисълът на упражнението.

Веднага след това се започва пречистване на ставите с  отвара от дафинов лист и паралелно се правят дихателни упражнения за белите дробове и промивки на носа с морска вода (вода с морска сол), които помагат за изчистване на синусите. Продължителност 1 месец.

Зима

През зимата са активни меридианите на бъбреците и пикочния мехур, затова специално за тях се прави 45 дневно пречистване с кафяв ориз, което същевременно помага да  се отстранят  много от калциевите отлагания в тялото.

Пролет

Време е да се погрижим за черния дроб и жлъчката. Започва се с двуседмични пости, а 2-3 дни преди пълнолуние се минава само на пресни плодови сокове, като на самото пълнолуние се пие сок до обяд и привечер се прави самото пречистване със зехтин и пресен сок от лимон. Когато го правите за пръв път, го направете 3 пъти – през февруари (според китайците това е началото на новата година и на пролетта), март и април по пълнолуние. Следващата година ако се налага да правите още пречиствания на черния дроб, направете само едно, независимо през кой от трите пролетни месеца.

Лято

Лятото е сезонът на сърцето и кръвта. Грижта за тях включва тридневно соково гладуване, задължително придружено със сауна.

ВАЖНО!!! По време на пречистванията и минимум една седмица преди и след тях се спазва хранителен режим, който изключва всички животински, пържени, рафинирани (олио, бяла захар, бяло брашно, бял ориз), полуготови (пълни  с консерванти и други Е-та) храни. Изключват се също маргарина, алкохола, цигарите, кафето, какаото (с изключение на суровото) и всички храни за които прецените, че съдържат химия. Готварската сол е добре да се замести с морска и да се готви само със зехтин или кокосово масло – те единствени не се окисляват при високи температури. За салати може да се ползват всякакви студенопресовани растителни мазнини.

А за онези от вас, които вече са готови на коренна промяна в начина си на хранене и поемане по пътя на здравословния начин на живот, така наречения био лайфстайл, тази диета трябва да стане основна и постоянна, като превес трябва да имат суровите храни, но за това в отделна статия. Следва: подробно описание на пречистването на дебелото черво и изчистване от паразити.

Използвана литература: Без прочистване няма здраве – Генадий Малахов;                                                    Кислородната вода – И.П.Неумивакин       

 

This entry was posted in Пречистване на организма. Bookmark the permalink.

2 Responses to последователност на пречистванията на системите в организма

 1. димитричка червенякова says:

  Може ли прочистването да се прави след операция на рак на дебело черво.

  • julia says:

   Здрвейте, Димитричка, тъй като не съм лекар, не мога да ви дам такъв отговор, но мога да ви насоча към специалист, който ще ви даде точни напътствия как да проведете пречистванията във вашия случай. Желая ви успех 🙂
   0887 248 516 – Даниел Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *